Emättimen hiivasienitulehdus

Lähes jokainen nainen sairastaa emättimen hiivasienitulehduksen ainakin kerran elämässään. Sen oireita ovat vaalea, kokkareinen tai vetinen valkovuoto ja emättimen kutina ja kirvely. Lisäksi voi esiintyä ulkoisten sukupuolielinten turvotusta ja jopa haavoja.

Hiivat ovat yksisoluisia sieniä. Terveilläkin ihmisillä on pieniä määriä hiivasientä esim. suussa, ruoansulatuskanavassa ja emättimessä. Jos elimistön luonnollinen vastustuskyky heikkenee, hiivasieni alkaa usein lisääntyä ja voi aiheuttaa ongelmia. Candida albicans niminen sieni aiheuttaa 85-90% emättimen hiivasienitulehduksista.

Hiivasienitulehduksille altistaa antibioottien käyttö, raskaus, diebetes, makean runsas syöminen, ehkäisytablettien käyttö ja häiriöt immuunivasteessa. Hiivasienitulehdus voi olla ongelmallista todeta ilman laboratoriotutkimuksia. Muita emättimen ja ulkosynnyttimien tulehdusten aiheuttajia ovat bakteerit, mykoplasmat, trikomonas, Herpes simplex -virus ja papilloomavirukset. Myös klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa epänormaalia valkovuotoa. Joskus epänormaalin valkovuodon syynä voi olla kasvain.

Ennaltaehkäisy ja itsehoito

Pesuaineiden sisältämät hajusteet ja kemikaalit saattavat ärsyttää ja aiheuttaa oireista hiivasienitulehdusta. Myös tiukkojen keinoaineista esim. nylonista valmistettujen alusvaatteiden tai tiukkojen farkkujen käytön uskotaan lisäävän tulehdusriskiä. Lisäksi runsasta makean, esim. suklaan tai hiilihydraattien, kuten vaalean leivän syömistä kannattaa välttää. Diabeetikoilla diabeteksen hyvä hoitotasapaino vähentää hiivasienitulehduksen vaaraa.

Antibioottihoidon yhteydessä hiivasienitulehdusta voi yrittää ehkäistä käyttämällä emättimen normaalikasvustoa tukevaa maitohappobakteerivalmistetta. Tällaisia emätinpuikkoja(esim. Gynophilus) on saatavana apteekeisssa ilman reseptiä. Vaikka hiivasienitulehdus ei varsinaisesti ole sukupuolitauti, eikä aiheuta vakavia jälkiseurauksia, hiivasieni saattaa tarttua yhdynnässä. Tartunnan voi välttää käyttämällä kondomia.

Miehen oireileva hiivasienitulehdus kannattaa hoitaa. Oireina on mm. kutiseva ihottuma peniksessä, erityisesti esinahassa ja terskassa.

Mahdollinen lääkehoito

Ilman reseptiä saatavilla, paikallisesti käytettävillä hiivasienitulehduslääkkeillä on yleensä hyvä teho. Hiivasienitulehdusten hoidossa käytetään yleensä emätinpuikkoja. Emätinvoide voi kuitenkin sopia paremmin, jos myös ulkoisissa sukuelimissä on oireita. Sekä emätinpuikot, että emätinvoiteet suositellaan asetettavaksi mahdollisimman syvälle emättimeen iltaisin nukkumaan mennessä, jotta lääke vaikuttaisi mahdollisimman tehokkaasti.

Itsehoitoon käytettävien emätinpuikkojen ja voiteiden hoitoajat vaihtelevat yhdestä päivästä kahteen viikkoon. Viime vuosina on alettu suosia lyhyempiä hoitoaikoja. Hiivasienilääkkeet aiheuttavat harvoin haittavaikutuksia. Haittavaikutukset ovat yleensä paikallisia ja lieviä, esimerkiksi paikallista kuumoitusta tai kutinaa. Toistuvasti käytettynä hiivasienilääkkeet saattavat kuitenkin aiheuttaa yliherkkyysreaktioita. Niitä ei pidä käyttää muun kuin hiivasienitulehduksen hoitoon.

Hakeudu lääkäriin

- jos sinulla on oireita ensimmäistä kertaa
- jos olet alle 16-vuotias
- jos olet tai epäilet olevasi raskaana
- jos epäilet, että sinulla on sukupuolitauti
- jos hiivasienitulehduksia on ollut useita viime vuoden aikana
- jos vuoto on epänormaalia tai epäsäännöllistä, jos se haisee pahalle, on keltaista tai ruskeaa tai jos vuotoon on sekoittunut verta
- jos ulkosynnyttymissä on kipeitä haavoja tai syyliä
- jos sinulla on emätinoireiden lisäksi kuumetta, vatsakipua tai kirvelyä virtsatessa
- jos oireet eivät häviä parin kolmen päivän kuluttua itsehoidon aloittamisesta
- jos oireet pahenevat itsehoitolääkkeellä toteutetun hoidon aikana
- jos olet saanut allergisia reaktioita aikaisemmin käyttäessäsi itsehoitolääkkeitä emättimen hiivasienitulehdukseen

Itsehoitolääkkeitä

- Canesten -emätinpuikot, emätinvoide ja yhdistelmäpakkaus
- Gyno-Daktarin -emätinpuikot
- Gyno-Trosyd -emätinpuikot

Ennen lääkkeen käyttämistä tutustu tarkoin lääkkeen käyttöohjeisiin.

Teksti: Suomen Apteekkariliitto 1998


Allergia
Astma
Hiivasieni
Haavan hoito
Vilustuminen
Irti tupakasta
Laihduttaminen
Osteoporoosi
Lääkkeet ja liikenne


Etusivu I Historiikki I Apteekkarit I Sivuapteekit I Lääkekaapit I Palaute I Linkit I Itsehoito I Ajankohtaista I Lääkkeiden käytön perusohjeita