Ihoon tulee helposti naarmuja ja haavoja, jotka voi usein hoitaa itse. Pienikin haava voi aiheuttaa vakavia ongelmia kuten vaikean tulehduksen. Haavan tulehtuminen voidaan estää huolellisella haavojen hoidolla. Tässä anname ohjeet tavallisimpien haavojen itsehoitoon.

Yleisimpiä akuutteja traumaattisia eli vamman aiheuttamia haavoja ovat viiltohaavat, pistohaavat, hiertymät, rosoiset ns. asfaltti-ihottumat, palovammat ja puremien aiheuttamat haavat. Useimmiten haavat ovat vaurioittaneet ainoastaan ihon pintaa tai ihonalaista kudosta. Syvät haavat voivat vaurioittaa hermoja, jänteitä tai niveliä.

Jäykkäkouristus

Jäykkäkouristus on vaarallinen Clostridium tetani -bakteerin aiheuttama tulehdus, joka aiheuttaa pitkällisiä kouristuksia. Pienestäkin haavasta tai puremasta voi saada jäykkäkouristuksen, mutta sen riski kasvaa, jos haavat ovat suuria tai likaantuneita. Riski kasvaa myös, jos haava joutuu kosketuksiin mullan, hiekan, lian, raa'an lihan tai ruosteen kanssa. Jäykkäkouristukselta välttyy, jos rokotukset ovat kunnossa. Ota aina yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriin, jos et tiedä onko jäykkäkouristusrokotteesi voimassa!!.

ERILAISET HAAVAT JA NIIDEN HOITO

Haavan puhdistus

Pese ensin kätesi saippualla ja vedellä. Käytä haavojen puhdistukseen juomakelpoista vettä. Jos saatavilla ei ole puhdasta vettä, voit puhdistaa haavan puhdistusliuoksella tai fysiologisella keittosuolaliuoksella. Vältä voimakkaita desinfektioaineita, sillä ne saattavat häiritä haavan paranemista edistävää, ihon omaa bakteeristoa. Haavaan muodostuvaa veristä rupea ei tarvitse poistaa, sillä se suojaa haavan pintaa.

Viiltohaavat


Viiltohaavoja saa esim. veitsistä, lasinpalasista ja -sirpaleista sekä muista terävistä esineistä. Jos viiltohaava on syvä ja se on käsissä tai jaloissa, saattavat hermot tai jänteet olla vaurioituneet. Pienet viiltohaavat voi helposti hoitaa itse. Jos vuoto ei lakkaa, haavassa on tunnottomuutta, tai vamma-alueella on toiminnallisia muutoksia, esimerkiksi sormi ei taivu, on hakeuduttava lääkäriin.

Hoito: Pienen viiltohaavan voi antaa vuotaa hetken ajan. Veri huuhtelee pois haavaan joutuneen lian. Pese tai suihkuta haava haalealla vedellä. Haavassa mahdollisesti olleet lasinsirut tai muut terävät esineet on poistettava esimerkiksi pinseteillä. Mikäli et onnistu puhdistamaan haavaa kunnolla, ota yhteys lääkäriin tai terveydenhoitajaan. Pienten viiltohaavojen reunat voi kiinnittää yhteen perhoslaastarilla. Näin haava paranee nopeammin ja tulehtumisvaara vähenee. Haava-alueen rasitusta ja venytystä pitää välttää muutamia päiviä.

Pistohaavat

Pistohaavat syntyvät kapeiden terävien esineiden pistoista. Naulaan tai nastan päälle astuminen ja puutikkujen joutuminen sormiin ovat tavallisimpia pistohaavojen aiheuttajia. Usein tämä haavatyyppi on harmiton, mutta joskus se voi aiheuttaa vakavia verisuonten ja hermojenkin vaurioita. Pienet pistohaavat voi usein hoitaa itse. Syvät haavat, jotka ovat erityisesti päässä, mahassa tai rinnan alueella vaativat lääkärissä käyntiä.

Hoito: Poista ensin haavassa olevat terävät esineet. Varmista, ettei haavaan jää vierasesineen osia, ne voivat aiheuttaa haavan tulehtumisen. Jos haava on pieni, voit antaa sen vuotaa hetken, sillä veri huuhtelee pois haavaan menneen lian. Puhdista haava vedellä tai keittosuolalla. Jos haava ei lakkaa vuotamasta, paina haavaa puhtaalla sidetaitoksella. Pienen haavan suojaamiseksi riittää tavallinen laastari.

"Asfaltti-ihottuma"

Rosoisia haavoja syntyy usein kaaduttaessa asfaltille tai soratielle. Useimmiten haavoja tulee polviin, kämmeniin, käsivarsiin ja kasvoihin. Pinnalliset haavat kirvelevät ja ovat sorasta tai mullasta likaisia. Haavat voi yleensä hoitaa itse. Kasvoihin saadut rosoiset haavat voivat aiheuttaa parantuessaan rumia arpia. Tällaiset haavat kuuluvat terveydenhoitajan tai lääkärin hoidettavaksi.

Hoito: Huuhtele haavaa runsaalla vedellä tai keittosuolalla niin kauan, että lika huuhtoutuu pois. Poista haavassa mahdollisesti oleva sora ja tikut pinseteillä. Suojaa haava voidesidoksella tai sidetaitoksella, joka tarvitsee päälle sideharson tai haavatyynyn. Haavan voi suojata myös keinoiholla. Pieniin alueisiin voi myös käyttää ihoystävällistä laastaria. Likaiset vammat täytyy puhdistaa päivittäin. Jos haava erittää runsaasti kudosnestettä tai haavaa ei ole heti saatu täysin puhdistettua liasta, puhdistetaan se kaksi kertaa päivässä. Likaisen haavan puhdistusta voi tehostaa käyttämällä vetyperoksidia tai puhdistusliuosta.

Hiertymät

Hiertymiä aiheuttavat usein uudet tai huonokuntoiset jalkineet. Jalkojen ihon puhtaudesta huolehtiminen sekä sukkien ja kenkien hyvä kunto ehkäisevät hiertymävammoilta. Hiertymiä voi ehkäistä etukäteen laittamalla ohuen keinoihon tai leveän laastarin kantapäähän ennen pitkiä kävely-, juoksu- tai hiihtomatkoja.

Hoito: Pieniä rakkuloita ei kannata puhkaista, jos ne eivät ole sellaisissa kohdissa, että ne puhkeavat tai haittaavat liikkumista. Rakkulat voi puhkaista puhtaalla neulalla rakkulan reunoilta kahdesta kohtaa ja niistä voi painaa kudosnesteen pois. Rakkulan pinta suojataan puhtaalla siteellä, keinoiholla tai laastarilla.

Puremat

Eläinten ja ihmisten puremat ovat aina likaisia ja niillä on suuri riski infektoitua. Puhdista puremahaavat välittömästi ja mene lääkäriin.

Hoito: Pieniä puremia ja raapimisia voi hoitaa kuten asfaltti-ihottumaa tai viiltohaavaa. Repaleiset, avonaiset ja sellaiset haavat, joista on pala pois vaativat aina lääkärissä käynnin.

Siteet ja laastarit

Haavaside suojaa haavaa ulkoisilta vaurioilta ja lialta. Haavasiteellä ehkäistään myös haavan repeämistä, turvotusta ja tarvittaessa tuetaan vamma-alue tiettyyn asentoon. Ihoystävälliset laastarit ovat usein riittävä suoja haavoihin. Isot haavat vaativat usein haavatyynyn tai side harsotaitoksen. Sideharsotaitos voidaan kiinnittää teipillä, kiinnitysverkolla, kierresiteellä tai putkiharsolla.

Nykyaikaista haavanhoitoa on ns. keinoiho, joka asetetaan suoraan haavalle, jossa se voi olla useita vuorokausia. Keinoiho imee itseensä haavasta kudosnestettä ja haavaan muodostuu suojaava kerros, joka edistää haavan paranemista. Keinoiholla suojatut haavat puhdistetaan aina siteen vaihdon yhteydessä ja samalla arvioidaan tarvitseeko haavaa enää suojata. Tulehtuneen haavan päälle keinoihoa ei saa laittaa.

Haavasidokset ja laastarit on vaihdettava, kun ne ovat likaiset, erittäneet läpi tai haavaan on tullut kipua tai jomotusta. Laastari pysyy iholla kun iho on puhdas, kuiva ja rasvaton. Kiristävät laastarit voivat ärsyttää ihoa, häiritä ihon verenkiertoa ja muodostaa laastarin alle rakkuloita. Jos olet allerginen ja sinulla on ohut ja herkkä iho, vältä laastarien, teippien ja liimasidosten käyttöä.

Hakeudu lääkäriin
 • jos vuoto haavasta ei lakkaa
 • jos haavaa särkee jatkuvasti
 • jos haavaeritys on lisääntynyt runsaasti ja erite haisee pahalle
 • jos haavaa ympäröivä alue on punottava, kuumottava ja siinä on turvotusta
 • jos epäilet, että sinulla on haavan takia kuumetta
 • jos haavaa ei saada kokonaan puhdistetuksi
 • jos epäilet, että haavaan on jäänyt lasinsiru tai muu pieni kappale
 • jos haava on syvä ja verisuoni, jänne, suolisto tai sisäelin on mahdollisesti vahingoittunut
 • jos haavasta näkyy luu
 • jos haava on tullut pahoinpitelyn seurauksena
 • jos haava ei tunnu paranevan
Mikäli haava joudutaan ompelemaan, se pitää tehdä mahdollisimman pian, viimeistään kuuden tunnin kuluessa.Diabetespotilaiden on seurattava pieniäkin haavoja päivittäin ja hakeuduttava lääkäriin vähäistenkin infektio-oireiden ilmaannuttua.

Haavanhoitotarvikkeita
 • sidetaitokset
 • laastarit ja perhoslaastarit
 • sideharsot, putkiharsot ja kiinnitysteipit
 • haavanpuhdistusliuos
 • hiertymäsuojat(keinoiho)
 • pinsetit ja sakset
 • kipulääke tarvittaessa kipuun

Teksti: Suomen Apteekkariliitto 1999


Allergia
Astma
Hiivasieni
Haavan hoito
Vilustuminen
Irti tupakasta
Laihduttaminen
Osteoporoosi
Lääkkeet ja liikenne


Etusivu I Historiikki I Apteekkarit I Sivuapteekit I Lääkekaapit I Palaute I Linkit I Itsehoito I Ajankohtaista I Lääkkeiden käytön perusohjeita