Astman hoito

Astman hoidossa lääkkeillä on tärkeä merkitys. Astmalääkkeiden tarkoituksena on hoitaa keuhkoputkien tulehtuneita limakalvoja sekä helpottaa hengitystä avaamalla keuhkoputkia. Yleisin annostelutapa on sisäänhengittäminen eli inhalointi, mutta käytössä on myös tabletteja.

Miten erotat lääkkeesi?

Erotat sisäänhengitettävät lääkkeet helpoimmin toisistaan lääkeannostelijan värin perusteella. Tulehdusta hoitavat lääkkeet ovat ruskean, punaisen tai oranssin värisissä annostelijoissa ja niitä käytetään säännöllisesti joka aamu ja ilta. Myös valkoinen ja keltainen annostelija kuuluvat tähän ryhmään.

Pitkävaikutteiset avaavat lääkkeet ovat turkoosin tai vihreän värisissä annostelijoissa. Niitä käytetään säännöllisesti ja aina yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Avaavat eli kohtauslääkkeet ovat sinisissä tai siniharmaissa annostelijoissa ja niitä käytetään vain tarvittaessa.

Pelkäätkö haittavaikutuksia

Sisäänhengitettävien kortisonijohdosten tavallisimmat haittavaikutukset ovat suun ja nielun hiivasienitulehdus ja nielun ärsytys. Niitä voit ehkäistä käyttämällä annostelijaa sekä huuhtelemalla suun ja nielun vedellä jokaisen lääkkeenottokerran jälkeen.

Sisäänhengitettävissä astmalääkkeissä on vähitellen siirrytty käyttämään yhä enemmän jauheannostelijoita, joissa ei ole ilmakehän otsonikerrokseen vaikuttavaa ja limakalvoja ärsyttävää freonia.

Apteekki auttaa apuvälineiden käytössä

Sisäänhengitettävien lääkkeiden yhteydessä käytetään erilaisia apuvälineitä, joiden tarkoituksena on varmistaa lääkkeen kulkeutuminen keuhkoihin ja lisätä lääkkeestä saatavaa hyötyä. Ilman annostelijaa lääke voi jäädä suun limakalvoille, jolloin se tehoaa huonosti.

Parhaan hoitotuloksen saamiseksi on tärkeää, että käytät annostelijaa oikein. Käyttötekniikkaa harjoitellaan yleensä hoidon alussa lääkärin tai astmahoitajan kanssa.

PEF-mittaus ja lääkehoidon seuranta

PEF-mittauksella mitataan uloshengityksen huippuvirtausta. Mittaustuloksen perusteella voit itse arvioida lääkehoidon tarvetta ja sairautesi tilaa. Säännölliset PEF-mittaukset kuuluvat jo monen astmaa sairastavan päivittäiseen rutiiniin.

Muista kontrollit

Astmalääkkeet ovat tehokkaita, mutta ne eivät paranna astmaa. Sairautesi saattaa huomattavasti pahentua, jos et seuraa omaa tilannettasi ja käy säännöllisesti lääkärin vastaanotolla. Pahenemisvaiheista kertoo oireiden ja avaavan lääkkeen tarpeen lisääntyminen sekä suorituskyvyn heikkeneminen. Lääkärissä kannattaa käydä vuosittain vaikka tilanne ei mielestäsi olisikaan muuttunut.

Korvaako KELA?

Useimmista astman hoidossa käytettävistä lääkkeistä saa sairausvakuutuskorvauksen. Esittäessäsi Kela-kortin korvaus vähennetään lääkkeen hinnasta jo apteekissa. Korvauksen suuruus vaihtelee lääkkeestä ja sairaudestasi riippuen.

Peruskorvaus on puolet 50 markan omavastuun ylittävältä lääkkeen hinnan osalta. Monilla astmaa sairastavilla on oikeus erityiskorvaukseen, joka on 75% 25 markan omavastuun ylittävältä lääkkeen hinnan osalta. Korvaukset lasketaan molemmissa korvausluokissa erikseen. Annostelulaitteet korvataan, jos ne ovat lääkettä sisältävässä pakkauksessa. Uuden annosteluvälineen voi hankkia korvattuna kerran vuodessa.

Apteekki voi Kelan kanssa tekemänsä sopimuksen mukaisesti toimittaa kerrallaan vain kolmen kuukauden hoitoa vastaavan lääkemäärän. Määrä lasketaan annostusohjeen mukaisesti. Sen vuoksi on tärkeää, että lääkemääräyksesi ovat ajan tasalla ja lääkäri merkitsee muuttuneet ohjeet aina myös reseptiisi.

Jos omavastuusi korvauksen piiriin kuuluvista lääkkeistä ylittää 3 283 markkaa(vuonna 1999) vuodessa, korvaa sairausvakuutus loppuvuoden lääkkeet sinulle kokonaan. Korvaus edellyttää apteekkikuittien esittämistä. Sääsätä siis lääkekuitit huolellisesti. Lääkekorvausasiat ovat monimutkaisia. Omien lääkkeittesi korvauksista saat tietoa apteekista.

Astmasta ja sen hoidosta saat tietoa myös alan järjestöistä esim. Keuhkovammaliitosta, tai Suomen Apteekkariliitosta.

Teksti: Suomen Apteekkariliitto


Allergia
Astma
Hiivasieni
Haavan hoito
Vilustuminen
Irti tupakasta
Laihduttaminen
Osteoporoosi
Lääkkeet ja liikenne


Etusivu I Historiikki I Apteekkarit I Sivuapteekit I Lääkekaapit I Palaute I Linkit I Itsehoito I Ajankohtaista I Lääkkeiden käytön perusohjeita