Apua allergiaan

Noin puolella suomalaisista on joskus ollut jokin allerginen oire. Allergia on elimistön puolustusjärjestelmän liian voimakas ja epätarkoituksen mukainen toiminta, josta seuraa haitallisia oireita, tavallisesti limakalvoilla, iholla ja ruoansulatuskanavassa.

Tavallisimpia allergioita ovat atooppiset allergiat(heinänuha, atooppinen ihottuma eli maitorupi-taiveihottuma), ihon kosketusallergia ja nokkosihottuma. Atooppisten allergioiden aiheuttajista yleisimpiä ovat siitepölyt, pölypunkit, huonepöly sekä home- ja hiivapölyt. Näiden lisäksi allergisia reaktioita voivat aiheuttaa mm. lääkeaineet, erilaiset ruoka-aineet ja lisäaineet, hyönteisten pistot ja puremat ja eläimet.

Kosketusallergian tavallisimpia syitä ovat nikkeli, kumi, voiteiden hajusteet, ja antimikrobiaineet. Auringon uv-säteilykin voi olla osallinen ihoreaktioihin.

Allergiset ihottumat

Allergisia ihottumia ovat:

- allergiset kosketusihottumat
- välittömät kosketusreaktiot
- allerginen nokkosihottuma eli urtikaria

Allerginen kosketusihottuma syntyy, kun iho altistuu pitkään,esim. viikkojen tai jopa vuosien ajan jollekin allergisoivalle ärsykkeelle. Ihottuman oireet syntyvät siihen kohtaan, missä ärsyke on ollut tekemisissä ihon kanssa. Oireena esiintyy kosketuskohdalla kutisevia näppylöitä, joista vähitellen syntyy punoittava ja hilseilevä ihottuma-alue. Hoitamattomana ihottuma voi levitä kosketusalueen ulkopuolelle ja iho voi alkaa paksuuntua ja tulla kutisevaksi ja hilseileväksi. Jos iho ei joudu uuden ärsytyksen kohteeksi se yleensä rauhoittuu parissa viikossa.

Yleisimpiä allergista kosketusihottumaa aiheuttavia aineita eli ns. allergeeneja ovat mm. nikkeli, koboltti, kromaatit, kumikemikaalit, muovit, hartsit, liimat hajusteet ja ihovoiteiden sisältämät ainesosat, erityisesti antimikrobiaineet. Nikkelin aiheuttamat allergiset kosketusihottumat tulevat esille useimmiten nikkeliä sisältävistä metalliseoksista tehtyjen korvakorujen, korujen, rintaliivien hakasten ja farkkujen etunapin ihokosketuksen jälkeen.

Välittömät kosketusreaktiot eroavat allergisista kosketusihottumista siinä, että oireet, lähinnä paikallinen kutina punoitus ja turvotus alkavat jo muutaman minuutin kuluessa herkistäjän joutumisesta iholle. Oireet sijaitsevat ihoalueilla, joihin ihokosketus on kohdistunut, tavallisimmin käsissä. Tyypillisiä välittömän kosketus reaktion aiheuttajia ovat lateksi(esim. kumikäsineet), lehmänkarvat, kala, liha, äyriäiset ja jauhot. Näiden lisäksi koivun siitepölylle herkistä ihimisistä joka toinen herkistyy myös raaoille kotimaisille juureksille, omenalle tai mausteille.

Urtikaria, eli allerginen nokkosihottuma kuuluu tavallisimpiin ihotauteihin, sillä 15-20%:lla ihmisistä on jossain vaiheessa nokkosihottumaa. Urtikaria ilmenee kutiavina, vaaleanpunaisina paukamina, jotka nousevat äkillisesti ja häviävät yleensä vuorokauden kuluessa. Paukamien koko vaihtelee parista millimetristä useisiin kymmeniin senttimetreihin ja myös niiden määrä vaihtelee yhdestä useisiin satoihin.

Allergia on yksi äkillisen nokkosihottuman aiheuttajista. Suurimmaksi osaksi nokkosihottuman syyt jäävät selvittämättä. Virusinfektiot, lääkeaineet, kuten penisilliini ja asetyylisalisyylihappo ja ruoka-aineet kuulvat tavallsimpiin urtikarian syihin. Osalla oireina ilmenee myös huulien, kielen ja silmäluomien turvotusta, sekä keuhkoputkien supistumisesta johtuvaa hengenahdistusta,joka vaatii pikaista lääkärin hoitoa. Lisäksi hyttysenpistot aiheuttavat monille kiusallisia allergisia iho-oireita, joihin liittyy nopea urtikariamaisen paukaman syntyminen ja monille kehittyy muutaman tunnin kuluttua kutisevia näppyjä.

Allergisen ihottuman kaltainen on myös atooppinen-ihottuma (maitorupi-taiveihottuma), joka ilmenee kuivana kutisevana, ärtyvänä ja helposti tulehtuvana ihona erityisesti kyynär ja polvitaipeissa, ranteissa ja nilkoissa. Tunnusomaista tälle ihottumalle on sen vaikeutuminen talvikautena, jolloin sisä- ja ulkoilman pieni suhteellinen kosteus ja paksut talvivaatteet lisäävät ihon kuormitusta.

Itsehoito

Allergisten kosketusihottumien syyt selviävät useimmiten vain allergiatesteissä. Allergisen ihottuman hoidossa tärkeintä on välttää ihottuman aiheuttajia. Monissa työtehtävissä se voi vaatia suojakäsineiden käyttöä. Nikkelille allergisten kannattaa peittää farkkujen napit ja vetoketju, sekä rintaliivien hakaset joko teippaamalla tai liimaamalla kankaanpalanen niihin.

Välittömien kosketusreaktioiden aiheuttajat selviävät myös parhaiten allergiatesteillä, ja itsehoidossa on keskeistä allergeenin välttäminen. Joissakin tilanteissa on apua suojakäsineiden käytöstä, mutta niiden tulisi olla mieluummin muovisia kuin kumisia, sillä lateksi on yleinen välittömän kosketusreaktion aiheuttaja.

Sekä allergisten nokkosihottumasta, että hyttysten pistojen aiheuttamista allergisista iho-oireista kärsivien paras keino on allergiaa aiheuttavan tekijän(allergeenin) välttäminen. Erilaisille ruoka-aineille allergisen on huomioitava allergia ruokailujen yhteydessä, mutta epäiltäessä lääkeaineen aiheuttavan allergisen reaktion kannattaa pikimmiten ottaa yhteyttä joko hoitavaan lääkäriin tai apteekkiin. Hyttysille allergisten kannatta pukeutua sillä tavalla, että paljasta ihoa on mahdollisimman vähän näkyvissä. Pään suojana voi käyttää erityistä hyttyshuppua ja erilaisista hyttyskarkotteista voi olla apua.

Mahdollinen lääkehoito

Allergisten kosketusihottumien itsehoito on syytä rajoittaa ihottuman jatko- ylläpito ja uusintahoitoon, kun mietojen kortisonivoiteiden ja perusvoiteiden teho riittävät. Kortisonia tai sen johdosta sisältävää voidetta levitetään ohuesti ihottuma-alueelle 2-3 kertaa päivässä yhtämittaisesti korkeintaan 2 viikon ajan ja tauotus- ja jatkohoitona käytetään perusvoidetta.

Urtikarian lieviä muotoja voi lääkitä ilman reseptiä saatavilla antihistamiineilla, mutta jos oireet ovat hankalia (ihon voimakas turvotus ja/tai nokkosihottuman aiheuttama hengenahdistus), on syytä hakeutua viipymättä lääkärin hoitoon.

Hyttysallergikot saavat huomattavaa apua antihistamiineista. Suun kautta otettuina ne auttavat sekä pistospaukamiin, että kutinaan. Paras teho saavutetaan jos lääke otetaan jo ennen kuin hyttyset ovat päässeet pistämään. Myös kortisonivoiteista voi olla apua.

Atooppisesta ihottumasta kärsivän kannattaa käyttää säännöllisesti perusvoiteita ihon kuivumisen ehkäisemiseksi. Monia perusvoiteita voi käyttää saippuan asemasta pesuaineena.

Hakeudu lääkäriin, jos

- kärsit allergisesta ihottumasta, jonka syy ei ole selvillä
- allerginen ihottuma ei pysy kurissa kortisoni ja perusvoidetta vuorottelemalla tai ihottuma märkii
- allergiseen nokkosihottumaan liittyy voimakasta ihoturvotusta ja/tai nokkosihottuma aiheuttaa hengenahdistusta
- ihottumaa esiintyy silmäluomissa tai sukuelimissä

Itsehoitolääkkeitä allergiseen ihottumaan

Antihistamiinit

- Semprex kapselit
- Zyrtec tabletit
- Etono puikko

Kortisonia sisältävät voiteet

- Apocort
- Basan-corti
- Cortril
- Dermacort
- Hydrocortison
- Mildison
- Nutracort
- Uniderm
- Pantyson

Perusvoiteet

Yleisohje: kuivalle iholle rasvaista perusvoidetta, ja rasvaiselle iholle kosteuttavaa eli vesipitoisempaa perusvoidetta. Vaihtoehtoja on monia, kysy oikean voiteen valinnasta tarkemmin omasta apteekista.

Teksti: Suomen Apteekkariliitto 1997.


Allergia
Astma
Hiivasieni
Haavan hoito
Vilustuminen
Irti tupakasta
Laihduttaminen
Osteoporoosi
Lääkkeet ja liikenne


Etusivu I Historiikki I Apteekkarit I Sivuapteekit I Lääkekaapit I Palaute I Linkit I Itsehoito I Ajankohtaista I Lääkkeiden käytön perusohjeita