Simon ensimmäinen sivuapteekki avattiin syksyllä 1887. Apteekin avasi vaasalaissyntyinen Emil Dahlin, joka ennen Simoon tuloaan oli hoitanut Loviisan apteekkia. Apteekkari Dahlin teki yhteistyösopimuksen Kemiläisen apteekkarin Petter Lehmanin kanssa. Koska työvoiman tarve Kemin apteekissa oli satunnaista, apteekkari Dahlin muutti asumaan Simoon. Hän hoiti varsinaisen apteekkityön lisäksi myös lääkärin tehtäviä.

Kovin kauaa Dahlin ei Simossa viihtynyt, vain noin puolisen vuotta. Useita toimipaikkoja kokeiltuaan ja hoidettuaan mm. Kittilän apteekkia noin kolmen vuoden ajan päätyi Dahlin v.1897 apteekkariksi Laatokan rannalla sijaitsevaan Jaakkiman kuntaan

Pätevän hoitajan hankkiminen Simon haara-apteekkiin tuotti apteekkari Lemanille nyt eniten vaikeuksia. Koska farmaseuttisen tutkinnon suorittanutta ei ollut tähän hätään saatavilla hoiti lukkari Aappo Hukari väliaikaisesti tehtävää. Apteekkari Lemanilla oli kuitenkin poika John eli Jonne. Hän oli hieman kovapäinen ja oli nyt merillä erään isän ja pojan välisen yhteenoton seurauksena. Niinpä meriltä palattuaan hän isänsä tarjouksesta aloitti Simon haara-apteekin hoitamisen.

Kovin kauaa ei Jonne Leman ehtinyt Simon haara-apteekkia hoitaa. Vuonna 1893 hänen isänsä Petter Leman menetti väärinkäytösten vuoksi Kemin apteekin apteekkioikeudet ja siinä samalla lakkautettiin myös Simon sivuapteekki.

Simon varsinaisen oman apteekin historian voidaan katsoa alkavan maaliskuun ensimmäisestä vuonna 1922. Tuolloin avasi Simon ensimmäinen apteekkari Hannes Nyberg itsenäisen apteekin Simon Hepolanperälle. Tätä ennen toimineet sivuapteekit kuuluvat varsinaisesti Kemin ja Iin apteekin historiaan.

Hepolanperä oli kuitenkin aika syrjässä keskustasta ja niinpä apteekkari Nyberg siirsikin liikkeensä 14.11.1922 kuntakeskukseen. Samassa talossa sijaitsivat myös Simon Säästöpankki ja Kunnantoimisto joten asiointi vilkastui myös apteekissa.

Apteekkari Nyberg tunnettiin luonteeltaan vakavamielisenä, eikä hän muutenkaan herättänyt huomiota käytöksellään, joten vain harvat simolaiset tunsivat hänet henkilökohtaisesti. Apteekkari Nyberg siirtyi Pöytyän apteekkariksi 1927 jolloin Simon uudeksi apteekkariksi tuli Oululaissyntyinen Niilo Laurin.

Apteekkari Laurin taas oli räväkkä persoona joka saattoi hoidella lääkärinkin tehtäviä siinä sivussa. Varsinkin eläinlääkinnän alalla hän olikin pätevä ja osasi hoidella niin ähkyt, puhkut ja norit, sillä hän oli joskus opiskellut myös eläinlääketiedettä.

Tuohon aikaan eivät puhelinyhteydet vielä olleet samaa tasoa kuin nykyään joten puhelinkeskustelu saattoi olla aika hupaisaa kuultavaa,esim. seuraavaan tapaan:

1. Laurin: Haloo,kuuluu huonosti, haloo, mistä puhutaan?
2. Isäntä Kuivaniemeltä: Niin, että mitä?
3. Laurin: Niin, että mistäkö puhutaan?
4. Isäntä: Puhutaan meiän lehmästä.

Jotta myös kuivaniemeläisten palvelu paranisi perusti Laurin lääkekaapin Kuivaniemen kirkonkylään. Apteekkari Laurin oli myös innokas luonnontutkija ja keräilijä. Vuosina 1932-34 farmasian alan lehdissä ilmestyi useita hänen tutkielmiaan. Laurinilla oli jo Simossa ollessaan noin 500 linnunmunaa käsittävä kokoelma, josta hän saikin lisänimen "munahullu". Vuonna 1936 Laurin siirtyi Simosta Laatokan-Karjalaan, Hiitolan kuntaan.

Seuraavaksi Simon apteekkariksi tuli Ellen Mattson, jonka nimissä apteekki olikin peräti 25 vuotta. Apteekkari Mattson sairasteli paljon joten apteekkia hoitivat pääasiassa proviisorit ja farmaseutit.

Simon apteekkioikeudet sai seuraavaksi vuonna 1961 Väinö Aatos Nieminen joka jo Mattsonin aikana oli käytännössä viimeiset vuodet hoitanut apteekkia. Vuonna 1958 valmistui säästöpankintalo johon apteekki muutti. Apteekkari Niemisen aikana perustettiin myös lääkekaapit sivukylille; Ylikärppään 1955, Tainijoelle 1960 ja Oijärvelle 1957. Myös Simoniemi, Alaniemi ja Hyrynoja saivat lääkekaappinsa Niemisen aikana.

Seuraava apteekkari Hannu Hyötyniemi sai oikeudet vuonna 1968. Apteekkari Hyötyniemi oli innokas historian harrastaja. Hänen kirjoituksiaan julkaistiin paikallislehdissä mm. Simon apteekin 50-vuotishistoria, joka kyllä alkoi jo vuodesta 1887, jolloin ensimmäinen välskäri mainitaan aikakirjoissa. (Lähde: Hannu Hyötyniemi: Simon Apteekin esivaiheet ja viisi vuosikymmentä, 1.3.1972)

Seuraava apteekkari Aimo Vaara siirtyi Simoon Kemin Yliopiston apteekista vuonna 1975. Apteekkari Vaaran aikana apteekkiin hankittiin ensimmäisen kerran atk-laitteet ja reseptinkäsittely automatisoitiin. Apteekkari Vaara työskenteli mielellään apteekin tiskin takana jutellen asiakkaiden kanssa muutakin kuin työhönsä liittyviä asioita. Apteekkari Vaara toimi simossa aina vuoteen 1985 jolloin hän siirtyi Suonenjoen apteekkariksi.

Seuraavaksi apteekkariksi tuli Sinikka Hirvonen. Apteekkari Hirvosella oli perhe Oulussa ja hän on toistaiseksi ainoa Simon apteekkareista, joka ei asunut paikkakunnalla. Jo vuonna 1961 Kuivaniemen kunnanhallitus oli anonut Lääkintohallitukselta omaa apteekkia lääkevaraston tilalle ja vuoden 1985 apteekkilupaan liitettiin velvoite pitää sivuapteekkia Kuivaniemen kunnassa. Apteekkari Hirvonen avasi Kuivaniemen sivuapteekin elokuussa 1986 vanhan rautatieaseman kiinteistössä, josta se seuraavana keväänä siirtyi Kuivaniemen keskustan uuteen liikekiinteistöön.

Simon apteekkarina 1994-2001 toimi Laitilasta kotoisin oleva Risto Kumpula. Hän on valmistunut Helsingin yliopistosta vuonna 1978. Hän on toiminut mm. lääketehdas Leiraksen palveluksessa useissa eri tehtävissä vuosina 1978-1992. Ennen tuloaan Simon apteekkariksi hän ehti toimia muissakin apteekeissa mm. Turussa ja Ylitorniolla.

Vuosina 2001-2008 apteekkarina toimi Pirkko Kilponen. Hän on valmistunut Kuopion yliopistosta 1983, ja sen jälkeen toiminut tuntiopettajana Kuopion yliopistossa ja työskennellyt proviisorina useissa apteekeissa, pisimpään Juuan apteekissa vuosina 1989-1997 ja viimeksi ennen Simon apteekkariksi siirtymistään Ylivieskan apteekissa. Pirkko Kilposen ottaessa apteekin haltuunsa, Simon apteekki muutti uusiin liiketiloihin rakennuksen uuteen osaan, entisen apteekin seinän taakse.

Elokuusta 2008 lähtien apteekkarina on toiminut Heikki Pennanen. Heikki Pennanen on kotoisin Savonlinnasta. Aikaisemmin hän on toiminut Yliopiston Apteekin Kemin sivuapteekin proviisorina ja apteekinhoitajana.

(Lähde: Paavo Veittikoski: Simon apteekin historiikki).

Simon apteekkaritEtusivu I Historiikki I Apteekkarit I Sivuapteekit I Lääkekaapit I Palaute I Linkit I Itsehoito I Ajankohtaista I Lääkkeiden käytön perusohjeita